KARABAĞLAR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
- Mesleki Eğitim Merkezi nedir?
Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki Eğitim Merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir.
09/12/2016 tarihli 29913 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de değişiklik yapılmış olup çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmış ve mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.
Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerde çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle meslekleri işbaşında öğrenmeleri sağlanacaktır.
Mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilere 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi verilecektir.
Yapılan yeni düzenleme ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri Meslek Lisesi Diploması alabilecektir.
Bu çerçevede öğrencilerin açık ortaöğretim yoluna ilaveten istemeleri durumunda, mesleki eğitim merkezlerinde fark derslerini alabilmelerine imkân tanınmıştır. Böylece mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenciler diploma alabilmek için fark derslerini ya açık öğretim kurumları yoluyla ya da mesleki eğitim merkezlerinde yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayabilme imkânına sahip olabilecektir.
En az ortaokul mezunu olup zorunlu eğitim çağında olanlar ve ondokuz yaşından gün almış olanlardan da yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.
Mesleki eğitim merkezine kayıt olacaklar için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında çırak olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır.
a) En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak.
b) Sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
şartları aranmakta olup bununla birlikte 3308 sayılı Kanun kapsamında bulunan 27 Alan ve 142 dalda eğitim verilebilecek standartlara uygun atölye veya işyeri ile usta öğretici belgesine sahip eğitici olması gerekmektedir. Bu şartlarla birlikte Mesleki Eğitim Merkezi Programı (MEMP) uygulayan mesleki ve teknik ortaöğretim okullarına kayıt başvurusunda bulunup işletmede meslek eğitimi sözleşmesi imzalayanlar çırak öğrenci olabilmektedirler.
Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri haftada bir gün okulda teorik eğitim, haftada 4 ya da beş gün işletmelerde meslek eğitimi alırlar.
-
Fiziki Yapı
-
Yüzölçümü: Okulumuz açık ve kapalı toplam 4200 m2 alan üzerinde kurulu 3 katlı binadan oluşmakta ve toplam 981 m2 kapalı alana sahiptir.
-
Fiziki Alanlar: 9 adet derslik ile Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanında 1 adet atölye ve 1 bilgisayar laboratuarı mevcuttur. Okul bahçesinde bağımsız bir kantin ile basketbol ve futbol sahalarımız bulunmaktadır.
-
Okuldaki Alan ve Dallar
-
Alan: Her mesleğin genel adına alan; her alanın altında her bir uzmanlaşmaya yönelik birime dal adı verilmektedir.
-
Alanların Fiziksel Özellikleri: Motorlu Araçlar Teknolojisi alanında 1 derslik, 5 öğretmen ve 23 şube; Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanında 1 derslik, 2 öğretmen ve 9 şube; Elektrik Elektronik Teknolojisi alanında 1 derslik, 2 öğretmen ve 9 şube; Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında 1 atölye, 4 öğretmen ve 12 şube; Makine Teknolojisi alanında 1 derslik, 2 öğretmen ve 5 şube; Metal Teknolojisi alanında 1 derslik, 1 öğretmen ve 6 şube; Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında 1 derslik, 1 öğretmenve 5 şube bulunmaktadır.
-
Alanlar ve Dallar:
Alanlar
Dallar
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
Aşçılık
Pasta ve Tatlı Yapımı
GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ
Erkek Kuaförlüğü
Kadın Kuaförlüğü
MAKİNE TEKNOLOJİSİ
Bilgisayarlı Makine İmalatı
Makine Bakım Onarım
Endüstriyel Kalıp
MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ
İş Makineleri
Otomotiv Elektromekanik
Otomotiv Gövde
METAL TEKNOLOJİSİ
Metal Doğrama
Kaynakçılık
ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ
Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI
Mobilya İskeleti ve Döşemesi
Ahşap Doğrama Teknolojisi
İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi
-
Sosyal Kültürel Faaliyetler:
Okulumuz öğrencileri haftada bir gün okulda 4 ya da beş gün İşletmelerde Meslek Eğitimi almaktadırlar. Kristal Kesici Aletleri Fabrikası eğitim gezisi, Prokoz Kozmetik ve Setafarma Kozmetik cilt bakım cihazları ve epilasyon cihazlarının kullanımıyla ilgili eğitim gezisi, Narlıdere Polis Moral ve Eğitim Merkezinde usta gözetiminde öğrencilerin mutfak deneyimi kazanmasına yönelik gezi ve IBATECH fuar gezisi düzenlenmiştir. Ayrıca okulumuzda futbol müsabakaları, sınıflar arası bilgi yarışması etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.
|
|
|
|
|
![]() |
-
Projeler, Ortaklıklar:
Okulumuz; İleri Ark Kaynak Teknikleri ile Kaynak Dünyasındaki Gelişmelerin Eğitimi ve İncelenmesi ile Gelecek için Elektrikli ve Hibrit Araçlar isimli projelerini başarıyla sonuçlandırmıştır.
Kalfalık ve Ustalık uygulama sınavlarının gerçekleştirilmesi kapsamında çeşitli iş yerleri ve okullarla protokoller düzenlenmiştir.
-
Mezunların Kariyer Durumları:
Okulumuzdan mezun olan öğrencilerin büyük çoğunluğu alanlarında çalışmaya devam etmektedir. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olanlar, çeşitli konaklama ve seyahat işletmelerinde, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışmaktadır. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmelerde çalışan öğrencilerimiz mevcuttur. Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanından mezun olan öğrencilerimiz, motorlu araç imalatı yapan fabrikalarda, motorlu araç bakım ve onarımı yapan yetkili ve özel servislerde, motorlu araçlar sektörü ile ilgili çeşitli işletmelerde çalışmaktadır. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Teknolojisi Alanından mezun olan öğrencilerimiz, mobilya fabrikalarında ve kendi dallarıyla alakalı atölyelerde çalışmaktadır. Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı mezunlarınlarımız, özel kurum ve kuruluşların kuaför salonlarında ve kendilerine ait iş yerlerinde çalışmaktadır. Makine Teknolojisi Alanından mezun olan öğrencilerimiz CNC mekanik imalat atölyelerinde, kalıp ve prototip yapan imalathanelerde çalışmaktadır. Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanından mezun olanlar, kamuya veya özel sektöre ait işletmelerde çalışmaktadır. Metal Teknolojisi Alanı mezunlarımız, çelik konstrüksiyon ve metal doğrama dallarında faaliyet gösteren iş yerlerinde çalışmaktadır. Ayrıca okulumuzdan mezun olan birçok öğrencimiz kendi iş yerlerini açarak mevcut öğrencilerimize iş imkanı sağlamaktadır.
-
Ulaşım:
İli: İZMİR İlçesi: KARABAĞLAR Adres: Osman Aksüner Mahallesi 5726 Sokak No:2 Karabağlar, İzmir Coğrafi Konum (link): https://maps.app.goo.gl/YKffF Telefon Numarası: 0 232 253 3600 Faks Numarası: 232 254 5077 e- Posta Adresi: 974285@meb.k12.tr Elektronik Ağ adresi: http://karabaglarmesem.meb.k12.tr
-